Masterclass Game Design bij UU
Vandaag ben ik met vier scholieren naar de Masterclass Game Design geweest op de Universiteit van Utrecht en het was fantastisch. De dag begon met een hoorcollege van drs. Arno Kamphuis over de historie van computer games. Eerste vraag: In welk jaar is het bedrijf Nintendo opgericht? (a)1928 (b)1889 (c)1985 of (d) 1824. Of deze: Wat is het oudste spel dat je kent? Daarna kwam Prof. dr. Overmars zelf aan het woord met een uiteenzetting over de theorie en praktijk van game design maar ook een vraag zoals Wat is je favoriete spel en waarom? Het was verbluffend dat Mark alle spelletjes die ze noemden ontzettend goed kende en diep inging op alle voors en tegens van de spellen.
Na de pauze kregen we van hem in duo's allemaal een ruitjesvel, een doosje met gekleurde kraaltjes, drie dobbelstenen en een potlood. Met die ingrediënten moest je een spel maken, de uitleg en regels op papier zetten en ruilen met de buren om het spel te testen. Na de lunch in het restaurant mochten de nerds aan de computer. Arno zette de beginners aan een Tutorial en Mark zelf ging wat dieper in op het programma met de deelnemers die de basis al beheersten. De dag werd besloten met een hoorcollege van Arno over de huidige stand van zaken wat betreft computer games. Erwin Kerstges (Stella Maris Meerssen), Johan Hoekstra (JP Thijsse Castricum) en Agnes de Waard (Stedelijk Gymansium Haarlem) waren ook met leerlingen aanwezig en we hebben samen ook weer lekker bijgekletst. Bij de deelnemers ook een zeer fanatieke Simon Donkers. Hij heeft een speciale website over GameMaker die je zeker eens moet raadplegen. Hij wees me ook nog op enkele forums die handig kunnen zijn voor scholieren. Als je een probleem hebt, kun je het daar posten en dan heb je in no time nuttige antwoorden.
Tussen de bedrijven door heb ik uitgebreid gesproken met Mark en Arno. GameMaker wordt nu echt wereldwijd een behoorlijk succes, vooral in Amerika en Australië. In Nederland heeft Mark contacten met Edu'Actief (Paul Bergervoet), Margreet van den Berg en Technika10 voor een verdere verspreiding van GameMaker. Mark heeft bij mij al aangegeven dat hij in principe bereid is naar de i&i Conferentie en de Nioc te komen als het allemaal past in zijn agenda. Versie 6 van GameMaker is in de maak en zal nog dit jaar uitkomen. Via de website van Mark is alles te downloaden wat je maar wil hebben: GameMaker zelf (1 miljoen downloads per jaar), tutorials, teachers notes, noem maar op. Voor de demoversie hoef je niet te betalen, maar een sitelicense kost bijna niks en als je als school GameMaker gebruikt, behoor je dat toch te betalen, vind ik. Voor eenmalig een paar honderd dollar ben je namelijk klaar. Gewoon uit fatsoen voor de maker van GameMaker die al zijn vrije tijd hier in steekt. Alle deelnemers kregen een cd mee naar huis waar al het materiaal opstond dat te downloaden is vanaf de website van GameMaker. Op die website komen de laatste tijd zo'n 7000 bezoekers per dag.
Er wordt een speciale website gemaakt van deze Masterclass Game Design met daarop games die door de deelnemers zijn gemaakt, maar ook alle presentaties van Mark Overmars en Arno Kamphuis en die kunnen we goed gebruiken. Ik zal nog wel een seintje geven als het zover is.
Tenslotte nog enkele nuttige links op een rijtje:
- www.gamemaker.nl
- www.game-maker.nl
- forums.gamemaker.nl
- www.simondonkers.tk
- Foto's Masterclass Game Design
- Website van de Masterclass Game Design
- Prof. dr. Mark Overmars
- drs. Arno Kamphuis
Nintendo is opgericht in 1889!
Bekijk de foto's.
Reacties
Simon Donkers
Geplaatst op 10 juni 2004 20:44
Game Maker biedt zeer veel mogelijkheden voor het maken van applicaties. Het nadeel van het gebruik van Game Maker voor applicaties is dat je dingen zoals knoppen zelf moet maken. Niet te min zijn er zeer veel applicaties met Game Maker gemaakt. Zo kan je bijvoorbeeld enkele natuurkunde simulaties vinden op http://www.freewebs.com/squidknuckles/downloads.htm. Er zijn echter nog veel meer simulatie programma\'s gemaakt met Game Maker. Game Maker is een zeer gemakkelijk programma om snel iets in elkaar te zetten. Ik heb hier zelf ook meerdermalen animaties meegemaakt voor school. Op het Game Maker forum is ook een speciale hoek waar er ruimte is voor experts om te discussieren: http://forums.gamemaker.nl/index.php?showforum=5 Hier staan ook enkele simulatie programma\'s bij van natuurkunde effecten. Tevens is er op het vorige Game Maker forum een speciaal sub-forum geweest voor docenten. Spijtig genoeg werd dit forum niet genoeg gebruikt en is dit niet meer aanwezig. Je kan echter nog wel oude berichten lezen: http://p078.ezboard.com/fgamemakercommunityfrm20 Ook is er veel informatie beschikbaar voor docenten om Game Maker te gebruiken op: http://www.gamemaker.nl/teachers.html Een uitgebreid verslag van de masterclass Game Design is te vinden op mijn website. De link staat onder het artikel vermeld. Simon Donkers www.simondonkers.tk simondonkers@hotmail.com
Frans Peeters
Geplaatst op 10 juni 2004 14:08
Inmiddels is de link naar de website van de Masterclass Game Design opgenomen. Links in het menu is een link naar de interessante PowerPoint presentaties. Later komen daar nog de games bij die de deelnemers tijdens de Masterclass hebben gemaakt.